Najvažnija aktivnost

Vođenje tvrtke podrazumijeva cijeli niz aktivnosti — upravljanje proizvodnjom (u startupu to znači: sjedim i pišem kod), marketing (pisanje na blogu i Twitteru), ljudski resursi (žicanje frenda dizajnera da napravi logotip za par udjela) itd. No postoji jedna aktivnost koja je toliko važna da bez nje tvrtka brzo propada, i koja se neprestano ponavlja u svim mogućim oblicima.

Riječ je o prodaji. I tu ne mislim samo na onaj najočitiji oblik prodaje, gdje pokušavate nagovoriti potencijalne klijente da kupe baš vaše rješenje. Praktički kroz cijelu svoju karijeru poduzetnik mora prodavati nešto nekome: primjerice poslovnu ideju ulagačima, svoj autoritet djelatnicima itd. Ali prije svega toga, daleko je najvažnije prodati ideju o poduzetništvu samome sebi, uvjeriti se da takav pothvat zaista i može uspjeti.

3 thoughts on “Najvažnija aktivnost”

  1. Treba živjeti 0-24h za uspjeh i vjeorvati u to što prodaješ, pogotovo ako je proizvod kvalitetan i da nije uvaljivanje muda po bubrege…dobro ne baš stalno ali u globalu da!

  2. Slažem se da je prodaja ključna i uvijek prisutna jer profit neće doći bez angažmana.
    Ali i kod prodaje postoje dvije strane – jedna je kada se nekome nešto prodaje samo da bi se prodalo bez vizije što će biti kasnije, jednostavno novi red na papiru i idemo dalje ‘odrađivati što se mora’, dok je sasvim druga strana prodaja puna optimizma, entuzijazma i vjere da predmet prodaje donosi profit, dobrobit, za obje strane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *