Alati za startupe

Everything should be made as simple as possible, but no simpler.

Albert Einstein

Na posljednjoj Startup srijedi bilo je dosta govora o načinima kako poduzetnici mogu uobličiti i razraditi svoje ideje i definirati poslovni koncept. Prošla su vremena kad je trebalo imati poslovni plan od 50 stranica s gomilom grafikona i tablica — potrebno je imati osnovnu, ali jasnu ideju što se želi napraviti i na koji način, ali bez suvišnih detalja i komplikacija.

Međutim, mnogi poduzetnici nemaju jasnu ideju kako uobličiti svoj koncept, i potrebna im je pomoć kako bi definirali ključne detalje. Srećom, danas postoje brojni alati koji mogu pružiti tu pomoć, pa ćemo ovdje navesti neke od njih:

  • AngelList: Ako imate svoj startup, ili čak i neki proizvod koji je iole zanimljiv svjetskom tržištu (primjerice mobilnu aplikaciju ili WordPress plugin), a još niste kreirali svoj profil na AngelListu, savjetujemo vam da istog časa kliknete na taj link i otvorite profil. Samo naprijed, pričekat ćemo… 🙂
    AngelList ima jednostavan obrazac za unos detalja o projektu, a iako je njegova primarna namjena predstavljanje vašeg projekta potencijalnim investitorima i partnerima (naš omiljeni opis tog sitea je “OKCupid za startupe”) kroz popunjavanje njihove prijave možete dobiti ideju što je najvažnije za definirati i istaknuti.
  • Phase2Generator: Možda najbolji alat za oblikovanje poslovnog koncepta razvio je pan-europski startup akcelerator HackFwd, s kojim udruga Ini.hr aktivno surađuje. Nazvan Phase2Generator (čiji naziv je jedna od najboljih geek culture referenci ikad), ovaj obrazac uključuje vrlo detaljna pitanja o poslovnom modelu, ciljanom tržištu, kompetitivnim prednostima itd, a sve je popraćeno odličnim video predavanjima stručnjacima iz HackFwd-ove mreže (koja su inače dostupna i na njihovom siteu Passion meets momentum. P2G uključuje i detaljan Business Model Canvas, a jednom kad ispunite alat i definirate aspekte svog projekta, isti alat možete (no ne morate) iskoristiti i za prijavu vašeg projekta u HackFwd.
  • Ostali inkubatori i akceleratori: Iako HackFwd ima najdetaljnije razrađen alat, obrasci za prijavu u brojne druge slične programe također pružaju solidnu pomoć kod definiranja projekta: dobri primjeri su Y Combinator, Seedcamp, TechStars i drugi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *