Lovci na lavove

Nedavno sam u razgovoru s jednim investitorom saznao kako je jako nezadovoljan u jednim ulaganjem — riječ je o visokotehnološkoj tvrtki u fazi istraživanja i razvoja — te kako je naučio lekciju i kako više nikad neće uložiti u takve tvrtke. To je njemu prvo ulaganje u čistu R&D tvrtku, i mogu razumjeti taj stav, no bojim se da je malo krivo postavio stvar.

Zamislite situaciju da ste išli u safari i naletjeli na lava i jedva izvukli živu glavu. To iskustvo vas je naučilo da su lavovi opasni i da vas mogu koštati glave ako niste oprezni i ako ih dobro ne poznate. Naravno, idući put kad ugledate lava u divljini, najprirodnija reakcija je da pobjegnete ili se sakrijete, odnosno izbjegnete ga na neki način. Zar ne?

Ustvari ne. Točnije da, to je najlogičnija i nabolja reakcija, osim u jednom slučaju: ako želite postati lovac na lavove. U tom slučaju ta reakcija vam garantira da nećete uspjeti u toj vrsti posla, i da je najbolje da se toga odmah okanete te niti ne pokušavate. Slobodno lovite zečeve i kokoši, ali zaboravite na lavove — i sve što uspješna karijera lovca donosi.

Da, lov na lavove je riskantan, i svaki put kad mu se približavate osjećat ćete čvor u želucu i oblijevat će vas hladan znoj, a često će vam lav i pobjeći ili ćete se naći u životnoj opasnosti; ali svaki uspješan ulov to će višestruko nadoknaditi. A ako niste spremni proći sve te nevolje kako biste stigli do uspjeha, bolje da ni ne razmišljate o tome i potražite drugu karijeru.

A ako sad zamijenimo lavove sa startupima, savjeti su vrlo slični, bez obzira jeste li poduzetnik koji želi uhvatiti najopasnijeg lava, ili ulagač koji mu se želi pridružiti u tom pokušaju. Ako niste spremni na čvor u želucu i hladan znoj, zaboravite na startup.

2 thoughts on “Lovci na lavove”

  1. Nije to tako samo s lavovima. Pitaj običnog domestic vulgaris lovca koliko puta je išao u lov, a koliko puta mu se posrećilo da upuca nešto. A ne radi se o lavovima već i o potpuno bezopasnim životinjama.

    Investitori bi trebali znati da će od X projekata uspjeti samo jedan. Ako su sretni možda će X biti manji od 10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *