Još malo o ulaganjima u startupe

Prije desetak dana Netokracija je objavila članak o novoj investiciji u slovensku Zemantu, čiji su se komentari u suštini pretvorili u prepisku između mene i gospodina koji se potpisao samo kao “Damir 2”, a čiji su vrlo zanimljivi komentari povukli neke od temeljnih pitanja ulaganja u startupe, posebice u najranijoj fazi i posebice u Hrvatskoj. Kako mi je ipak lakše odgovarati na vlastitom terenu, a i nisam siguran koliko ljudi redovno prati komentare na nekom blogu, prebacujem cijelu diskusiju ovamo, prenoseći sve dosadašnje moje i Damirove doprinose — njegovi su formatirani kao citat, a moji odgovori su između toga.

svaka cast Zemanti sto su uspjeli pronaci nisu i ubaciti se. Nije to lako. A i drago mi je sto vidim da se i za relativno uske nise moze ‘osigurati’ (prema B. Lopcu) respektabilan kapital koji je dovoljan za pokusaj nastupa na medjunarodnom trzistu. A jos mi je draze da je Zemanta izborila suradnju sa poznatim medjunarodnim fondovima umjesto da luta u maglovitom i neperspektivnom domacem okruzenju venture kapitala (no hard feelings Lopac nije namijenjeno tebi). To je primjer kako treba i za sve nase startupe.

Ostaje nada da ce i kod nas sve vise startupa smoci samopouzdanja i krenuti tim putem. Osobno nisam uspio naci pretjerane koristi od te usluge ali ja i nisam njihova ciljna skupina pa se i ne razumijem previse.

I jedno pitanje Berislavu Lopcu. Postujem tvoje zalaganje i trud u etabliranju povoljnog startup/venture okruzenja. Zar se ne bi moglo ovamo privuci neke investitore koji su podesni nasim potrebama tj od angel i seed do A faze ulaganja? Da nasi ne lutaju svijetom vec da im se pomogne. Cudi me da je izostala pomoc vlade u tom vaznom segmentu.

Ma kakvi “hard feelings”, ja već godinama govorim da se treba ići vani i da su tek malobrojni slučajevi u kojima se isplati nešto raditi na domaćem tržištu. A što se tiče “domaćeg venture okruženja”, ono ne da je maglovito i neperspektivno, već niti ne postoji — u Hrvatskoj nema niti jednog VC fonda, a najbliži je RSG Capital u Ljubljani.

A što se tiče tvog pitanja, ono ima odgovor u dva dijela. Kao prvo, može ih se privući, i privlači ih se u skladu s mogućnostima. Zato smo organizirali nekoliko konferencija u 2007 i 2008 (nažalost poslije više ne, jer ja nisam mogao zbog osobnih razloga, a nitko nije nastavio, iako je bilo nekih ideja), osnovali CRANE, doveli Seedcamp u Zagreb i još koješta drugo.

Međutim s druge strane, investitore je prilično teško negdje dovući, jer je situacija takva da im je dovoljno sjediti u jednom od svjetskih središta za startupe (u SAD-u to je prije svega Silicon Valley, te još neki gradovi poput poput Bostona, Seattlea i u zadnje vrijeme New Yorka; u Europi apsolutno dominira London, a poslije njega Pariz i Berlin) i čekati da im zanimljivi projekti sami dođu. Zato je domaćim startupima apsolutno isplativije ne čekati, već bar s nekim prototipom sjesti na Wizzair i dogovoriti predstavljanje pred investitorima. Na jednoj od budućih Startup srijeda planiramo popričati malo i o opcijama financiranja za startupe…

Ah da, zaboravih — pomoć vlade srećom nije sasvim izostala, iako se slažem da bi se na tom segmentu moglo još podosta poraditi. Konkretno, postoji opcija financiranja kroz BICRO, o kojem se može svašta misliti ali činjenica je da je to jedina državna institucija u Hrvatskoj kojoj se može prići s nekim zanimljivim startup projektom i tražiti financije.

A kad smo kod BICRO-a, danas (24.11.2010.) u 17 sati će na Startup srijedi tu instituciju predstaviti njen direktor, Dalibor Marijanović.

evo taman se požalih da kod nas nema venture capital inicijative, kad dobih info kako je vlada dala inicijativu za osnivanje pet fondova rizičnog kapitala što će se realizirati do kraja ove godine. Ukupna vrijednost raspoloživog novca 170-200 mil EUR plus vlada će dati jos toliko.

Što reći nego svaka čast, ipak se nešto kreće. Valjda su prepoznali potrebu za onim što je očito već dugo.

Bilo bi to lijepo, ali moram priznati da sam jako skeptičan prema toj inicijativi. To je još jedna od klasičnih vladinih PR inicijativa koje zvuče fantastično na papiru ali su nažalost u stvarnosti totalno neprovedive.

Prije svega, u Hrvatskoj nije baš moguće pronaći ulagače za takve fondove, a posebice ne u tom iznosu — oni koji već imaju taj kapital imaju i svoje fondove, poput Quaestusa i Nexusa. Drugo, sjetimo se samo neuspjelog projekta VENCRO, u kojeg je država isto tako trebala uložiti znatan udio — ako se ne varam, u četiri pokušaja je više različitih fond managera neuspješno pokušavalo skupiti sredstva da zatvore fond od svega 40 milijuna eura, i na kraju se od projekta odustalo. Otkud ikome ideja da će moći skupiti pet puta više; a ne smijemo zaboraviti ni iskustvo Poteza venture fonda, koji je kolabirao kad mu je bankrotirao glavni ulagač, Istrabenz. I treće, stvarno ne znam otkud ideja da hrvatska vlada može u tako nešto uložiti 200 milijuna eura kad vidimo kako im propadaju svi budžeti?

a eto mislio sam da je konačno krenulo na bolje i da se netko od odgovornih osvijestio. Znači ostaje i dalje tražiti kapital vani. No to i nije tako nemoguće više danas sa tim jeftinim air prijevoznicima. Jedini problem su te preporuke koje mnogi fondovi traže od nekog koga znaju. Kada bi bar ovdje bilo nekih ‘namjesnika’ koji bi preporučivali perspektivne projekte vanjskim VC-ima

O ne, nije to ni najveći, a kamoli jedini problem, ni blizu. Puno veći problemi su npr. krivo ciljanje investitora (vrlo malo VC fondova ulaže ispod €500.000), nepoznavanje problematike investicija (npr. što su to valuation, vesting, cliff ili option pool) i slično, a ponajprije loš(e osmišljen) projekt i nekvalitetan tim. Preporuke su korisne, ali nikako nisu preduvjet niti obaveza — uvijek će najviše interesa privući kvalitetni projekti s jasnim poslovnim modelom i po mogućnosti funkcionalnim demom.

@Berislav nešto si mislim pa zašto ti ne organiziraš taj posao pomaganja domaćih startupa savjetima, cakama kod pregovora itd, pa i spajanja sa relevantnim investitorima vani. Naravno uz novčanu naknadu ili manji udjel u vlasništvu, jer posao je posao.

Osobno mislim da je to vrlo važna stvar za budućnost domaćeg društva i ekonomije, da se pomogne domaćim startupima u pokušaju da nastupe vani i privuku kapital i ostvare evtl. zaradu i zapošljavanje ovdje, jer dosadašnja strana ulaganja bila su samo u svrhu izvlačenja kapitala (banke, trg. centri itd).

A tko kaže da nisam? 😉

Evo za početak imaš Startup srijedu jednom mjesečno (jesi li bio prekjučer?), a drugo tu je bio niz konferencija i drugih evenata: Web.Start, BarCamp Zagreb, MoMo, svašta nešto.

Radio sam i kao savjetnik s nizom domaćih startupa, ali uglavnom sam prestao (osim na vrlo neslužbenoj razini) jer tu postoji probem kokoši i jajeta: startupi po definiciji nemaju novca, pa me ne mogu platiti unaprijed, te su jedine opcije ili da me plate kad dobiju sredstva ili udjelom u vlasništvu. Problem s prvom opcijom je da može i ne mora se dogoditi, a s drugom da mi taj udio ne znači ništa ako firma ne uspije (a i iz drugih razloga kao savjetnik ne mogu predložiti tvrtki da na taj način plaća ljudima, jer im to nije u interesu). U svakom slučaju ja moram odraditi puno posla, dijelim rizik plaćanja sa startupima, a na kraju oni su ti koji odlučuju što će zaista napraviti te hoće li biti uspješni. A od nečeg se mora kupiti kruh i mlijeko, tako da sam se prestao time baviti.

Postoje neke varijante da se osiguraju sredstva iz EU, pa bi i bilo moguće organizirati taj tip edukacije, ali zasad je to sve sajens fikšn.

Zato su poslovni anđeli idealni u ovoj fazi, jer oni imaju za kruh i mlijeko, a vlastitim ulaganjem također dijele interes startupa da uspije, te iz istog razloga imaju i utjecaja na odluke, a znaju sve ako ne i više kao i neki poslovni savjetnik.

Samo da se dotaknem i tvog zadnjeg paragrafa: batali to, to je politički PR bulšit, od kojega u praksi nema nikakve vajde. Startupi imaju svoj interes i trebaju inzistirati na njemu, pa čak i ako to znači otići van i prestati biti dio “domaćeg društva i ekonomije”. A trenutno je to jedini način koji ima smisla, sve ostalo su nepotrebne prepone.

@Berislav, ok onda ja vidim slijedeće. Možda bi trebao stvari okrenuti naopačke i vani naći nekolicinu kvalitetnih fondova iz seed/startup faze i sa njima dogovorini da radiš kao Investment manager za naše područje. Tj ti za njih tražiš i filtriraš projekte u Adriatic regiji, a ako se nešto nađe, bivaš plaćen ili fiksno ili kao postotak uloga ili kako to već ide. Na pamet mi pada npr Index fond koji je naglašeno EU orjentiran.

To ne mora biti 8h radni dan nego part-time a plaćeno bi bilo po učinku. Meni drži vodu

Ovo zvuči kao dobra ideja u teoriji, ali VC fondovima to se jednostavno ne isplati. Prije svega, moramo razumjeti da je svijet startupa jedan veliki “buyer’s game”, odnosno broj tvrtki koje traže ulagače je nesrazmjerno velik u odnosu na broj raspoloživih ulagača. To znači da većina ulagača praktički svakodnevno zaprima na desetke projekata, koje mora proučiti i odlučiti jesu li im u teoriji zanimljivi ili nisu; a postoje čisto fizički limiti koliko se pažnje uopće može posvetiti projektima, pa će u skoro svim slučajevima fondovi i drugi ulagači radije — kako se kaže — “griješiti prema manje” nego da potroše vrijeme na ćorke. Zbog toga ne postoje profesionalni “deal hunteri” kakve ti opisuješ — točnije, ima ih, no oni se u pravilu smatraju dnom dna i u njih nemaju povjerenja ni ulagači ni poduzetnici, osim onih najnaivnijih (svojevremeno sam sudjelovao u radu jednog američkog startupa koji je izvisio upravo na jednom takvom slučaju).

Kad ulagaču netko dođe s prijedlogom potencijalnog dobrog startupa, njegovo prvo pitanje glasi: ako je taj projekt tako dobar, zašto ti nisi uložio u njega? Tu se ne radi samo o financijskom ulaganju — postoji bezbroj načina na koje se netko može uključiti u rad nekog startupa u čiji potencijal zaista vrednuje. Drugim riječima — zašto bi neki fond plaćao nekog da im pronalazi startupe, kad postoje ljudi koji daju vlastiti novac kako bi to radili? Naravno, riječ je o poslovnim anđelima, koji ulažu u startupe koje smatraju perspektivnima, te ih po logici stvari usmjeravaju prema fondovima za dalja ulaganja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *