Dioničke opcije

Prije nekog vremena dobio sam na mail sljedeći upit od jednog domaćeg developera:

Dobio sam priliku da se priključim jednom firmi iz Bostona, mogu reći ime ali mislim da nije ni bitno za moje pitanje. Oni su privatna firma, do sada je tri VC uložilo u njih.

Oni imaju sljedeći program nagrađivanja u firmi. Nakon tri mjeseca rada osoba dobija udjele kod njih i s vremenom dobija još novih udjela. Udjele može prodati (unovčiti), jedino ako firma učini IPO ili ih kupi neka veća firma koja je već na burzi. Ako osoba raskine radni odnos ili dobije otkaz sve udijele gubi.

Mene zanima kako se ova vrsta nagrađivanja zove u praksi?

Meni se osobno tu ne sviđa to što ovo znači da ako ja odem kod njih i budem jedno 2 godine i onda mi se ponudi bolja mogućnost, ja gubim sve te udjele, ako odem. Ili još gore, mogu mi dati otkaz i opet sve gubim.

Obzirom da smatram kako je odgovor zanimljiv i širem krugu, pogotovo što sve više domaćih developera kreće raditi za strance, ovdje ga prenosim u cijelosti.

Dioničke opcije

Za početak, moram priznati da mi je ovakav pristup dosta neobičan, iako je vjerojatno svašta moguće naići. Naime, u pravilu se udjeli u tvrtki nikad ne dijele, već se uvijek prodaju makar za nominalni iznos (tipa 1 cent). Međutim, vrlo je često da se djelatnicima daju tzv. dioničke opcije ili stock options, što je ustvari pravo da djelatnik nakon određenog vremena stječe pravo otkupiti određen broj dionica tvrtke po onoj cijeni koja je vrijedila u trenutku kad je došao u firmu. (Napomena: Ovdje koristim pojam “dionice” kao prijevod engleskog naziva “stock”, iako bi precizniji bio izraz “udjeli”; za razliku od engleskog hrvatski poznaje razliku između ta dva pojma. No, “dionice” su mi lakše za sklanjati po padežima, naročito u množini, pa ću se držati njih. 🙂 )

Praksa je da se to pravo ne stječe odmah, nego da kroz određeno vrijeme djelatnik stječe pravo na sve više dionica; taj se proces naziva vesting. Ponekad se definira i tzv. cliff, kao u tvojem slučaju, a to je da određeni period nema nikakvog vestinga, da bi se u jetnom trenutku steklo pravo na sve dionice koje bi se nakupile da je vesting išao istim tempom od nule. Ako djelatnik dobije otkaz ili otiđe iz tvrtke, pod uvjetom da je cliff već prošao, ne gubi se pravo na opcije koje su dotad zarađene, ali se naravno ne stječe pravo na nove.

Caveat emptor

Ovo gore navedno je uobičajena praksa, dok slučaj koji si ti opisao sadrži neke neuobičajene detalje na koje treba paziti; ako je bilo koji od sljedećih elemenata zaista takav kako si opisao, savjetujem ti da prvo pokušaš dogovoriti nešto što ti više odgovara, a ako ne uspiješ odustani od cijele priče.

Prvo, provjeri da li je riječ doista o “davanju” dionica, a ne pravo na njihov otkup — to bi onda značilo da ti ne dobivaš ništa od svog udjela do trenutka IPO-a ili akvizicije, što je naravno nonsens. Vlasništvo dionica ili jest ili nije, ne može biti “tvoje, a da ti oni mogu uzeti”. Upravo zato su osmišljene opcije, kako bi dobio samo pravo, koje možeš ili ne moraš iskoristiti po vlastitoj odluci.

Drugo, ako su ipak opcije u pitanju, dobro prouči koji je vesting schedule i kojim tempom stječeš koliko opcija. Ovaj cliff od tri mjeseca je čak i relativno povoljan, obično je on šest mjeseci ili čak godinu dana.

I treće, ako je riječ o opcijama i ako je schedule povoljan, dobro pazi kako su one formulirane u ugovoru, tj. predstavljaju li pravo ili obavezu, kao i da nisu vezane uz neki događaj poput IPO-a ili akvizicije. Naime, u svom osnovnom obliku opcije su vrlo korisno pravo: recimo da u trenutku tvog ulaska u firmu jedna dionica tvrtke košta $100, a tri godine kasnije tvrtka naraste dotle da vrijedi $1000 po dionici; i ti tad odlučiš iskoristiti svoje pravo, te otkupiš dionice po tih $100, te ih odmah prodaš dalje i zaradiš deseterostruko. Međutim, bilo je slučajeva da te ugovor obvezuje da ih otkupiš nakon određenog vremena, što ti može predstavljati problem ako u trenutku kad dođe to vrijeme te dionice vrijede recimo $80 (ako je tvrtki išlo loše)…

Čemu sve to?

Za kraj ću reći par riječi o tome zašto startupi svojim djelatnicima izdaju dioničke opcije. Kao prvo, čak i najbolje financirani startupi imaju problema s gotovinom, jer najčešće ili nemaju prihoda ili oni nisu značajni; stoga će plaća u jednom startupu u pravilu biti znatno manja nego što stručnjak može naći u nekoj velikoj tvrtki (govorimo o SAD-u; u Hrvatskoj, kao i obično, vrijede neki sasvim drugi zakoni fizike), a ta se razlika nadoknađuje opcijama.

Drugo, opcije su odličan način da djelatnici osjete kako njihova “vrijednost” rade zajedno s tvrtkom, jer kako protječe vesting, osobito ako startup dobro napreduje pa se i vrijednost dionica povećava, vrijednost vašeg udjela u tvrtki raste gotovo eksponencijalno.

I treće, opcije su odličan motivator: one vas potiču da ostanete u tvrtki (pogotovo na samom početku, prije nego se dosegne cliff), te da marljivo radite (jer se time izravno povećava vrijednost dionica).

One thought on “Dioničke opcije”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *