Investicije poslovnih anđela

Prije nekog vremena sam zahvaljujući Draženu otkrio odličan blog Marka Sustera pod nazivom Both sides of the table. Mark je u svojoj karijeri u dva navrata pokretao (uspješne) startup tvrtke, da bi se prije tri godine prebacio, kako sam kaže, na “mračnu stranu” i postao VC ulagačem u tvrtki GRP Partners.

Nažalost, kako sam blog otkrio relativno nedavno nisam imao prilike proći sve njegove starije tekstove, i tako sam tek neki dan naletio na odličan članak pod naslovom Raising Angel Money još iz srpnja 2009., koji dosta kompletno, a pritom bez nepotrebnih detalja, analizira situaciju na području angel investicija.

Članak je vrlo zanimljiv, ali jedna rečenica je posebno privukla moju pozornost, posebice jer sam otprilike u isto vrijeme na Twitteru sudjelovao u kratkoj “raspravi” o stanju domaćeg seed-stage ulaganja, u sklopu koje je Viktor ispravno uočio:

bicro trenutno jedini daje ozbiljne novce uz fer uvijete. neki hr angeli za cca 100-200kkn traze 50% i full kontrolu

Mark u svom postu kaže:

Don’t worry about getting “screwed” by sage angel investors. If they really are well regarded and serial investors they won’t likely screw you. Why? Because if they try to take 50% of your company for $500,000 then they know it will be very hard to raise VC because we’ll know that too much of the value has been taken away from the founders before our investment.

Mislim da upravo ova dva citata gore najbolje oslikavaju razliku između poslovnih anđela u razvijenom svijetu i “anđela” u Hrvatskoj, te pokazuju zašto je toliki problem čak i najboljim startupima kod nas pronaći investitora koji će ih pratiti u najranijoj fazi, kad su najnestabilniji i kad im treba najviše potpore.

Iako će prva reakcija mnogih čitatelja biti “ma pusti, kod nas te uvijek svatko želi preveslati”, moja procjena je da situacija nije tako jednostavna. Kao suosnivač CRANE-a poznajem niz “službenih” poslovnih anđela iz Hrvatske, a nezavisno od toga znam za još neke slučajeve tog tipa ulaganja kod nas, i mogu sa sigurnošću reći da hrvatski anđeli žele uložiti u uspješnu firmu jednako kao i oni u inozemstvu — na kraju krajeva, njihov je novac u pitanju i jedini koje mogu “preveslati” su oni sami

No s druge strane činjenica je da mnogi domaći anđeli ulažu — kad ulažu, što je nažalost vrlo rijetko — upravo pod uvjetima kakve navodi Viktor, a koje Mark spominje u negativnom kontekstu. Osobno znam jedan domaći startup koji je dobio vrlo solidno ulaganje od individualnog ulagača koji je tražio 50% vlasništva, da bi se na kraju zadovoljio s 40%.

Ali ako nije u pitanju zla namjera, zašto domaći ulagači inzistiraju na takvim uvjetima? Kao što kaže čuveni citat navodno pripisan Napoleonu: “Nikad ne pripisuj zlobi ono što se može na zadovoljavajući način objasniti nesposobnošću.” — ne radi se o namjeri ulagača da prevari poduzetnika, već o jednostavnom nedostatku iskustva s jedne strane, te hravrosti s druge.

Domaći seed-stage ulagači — poslovni anđeli — uglavnom su uspješni poslovni ljudi koji su samostalno izgradili uspješne tvrtke (često i više njih), te ili i dalje posluju ili su se povukli i traže načine kako uložiti zarađeni kapital. Oni imaju sve ono što čini poslovnog anđela: poslovno znanje, iskustvo, kapital i mrežu kontakata — ali im nedostaje iskustvo u tom obliku ulaganja, i svijest o široj slici globalne hi-tech industrije.

Kao što napominje Mark, ulaganje poslovnih anđela u pravilu je tek prva stuba razvoja tvrtke u usponu, nakon koje slijedi jedna ili više rundi institucionalnih ulagača poput venture fondova, do u konačnici tvrtku (ukoliko je uspješna) ne kupi neki veći igrač ili ona ne izađe na burzu. Domaći ulagači nisu svjesni nekoliko temeljnih efekata koje razina njihovog ulaganja utječe:

  1. Ulagači će često reći da su uzeli “samo” 50% vlasništva, dok je poduzetnicima ostalo isto toliko, a oni su uložili sav novac. Međutim, kao prvo, novac nije jedini oblik ulaganja — čak ako sami nemaju ni lipe, ulagači u tvrtku unose svoj rad, znanje, intelektualno vlasništvo i sve ono što je dovelo do toga da se proizvod osmisli toliko da bude zanimljiv samom ulagaču. A drugo, 50% možda izgleda puno, ali obično je u igri više osnivača, čime svaki od njih dobiva udio znatno manji od 50%.
  2. Domaći poslovni anđeli, zbog nedostatka vlastitog iskustva, obično razmišljaju unutar onih okvira koje poznaju, a to je Hrvatska. Činjenica je da ovdje nema VC fondova koji bi pratili tvrtku daljim ulaganjima, no na zapadu je to normalna praksa; a fondovima je u interesu da izvorni osnivači imaju poticaj i motivaciju razviti tvrtku kako treba — a uzimanjem prevelikog dijela njihove osnovne imovine, tj. udjela vlasništva, može se postići samo suprotan efekt, a to onda ima dvije negativne posljedice: a) tvrtka se sporije razvija, te b) VC ulagači izbjegavaju tvrtku.
  3. I najvažnije od svega, kod nas poduzetnici o svakom poslu razmišljaju kao na dugoročnu aktivnost, kao nešto što će “ostaviti sinovima”. Međutim, vanjski ulagač u takvoj vrsti posla realno nema nikakvog interesa, jer na koji način može povratiti uložena sredstva? Jedino tako da uzima udio u dobiti, a to može potrajati i desetljećima. U svijetu postoje dva praktična načina na koji vanjski equity ulagači — poslovni anđeli i VC fondovi — mogu povratiti svoje ulaganje i još znatno zaraditi, a to su akvizicija tvrtke od nekog većeg igrača, te IPO, odnosno izlazak na burzu. Kod nas su obje te opcije toliko rijetke da vrlo malo poduzetnika uopće ozbiljno računa s njima, i rezultat toga je slab interes ulagača.

I za kraj, zbog svega što sam gore naveo, mogu samo još jednom naglasiti ono što stalno ponavljam kako poduzetnicima koji traže vanjske investicije — kroz CRANE ili drugdje — kao i privatnike koji bi se željeli okušati u ulozi poslovnih anđela:

Hrvatska je mala, daleko premala za bilo kakav posao s ozbiljnim rastom, i zato razmišljajte na veliko. Ciljajte međunarodno tržište — u najmanju ruku regionalno, a ako je ikako moguće globalno — i iskoristite moderne tehnologije kako biste taj svijet učinili što manjim i dostupnijim.

4 thoughts on “Investicije poslovnih anđela”

  1. Jel izašlo što iz Cranea? Dosta je dugo već aktivan (ili neaktivan ako je ne odgovor na pitanje 🙂

  2. Ne bih htio u neko prepucavanje da preraste, iskreno me zanima kako stoje investicije kroz crane. Da li se išta realiziralo kroz taj kanal?

  3. Ipak se kreće 🙂

    To summarize: “Do sada su investirali oko 350 tisuća eura u četiri projekta u posljednje dvije godine.” Nije loše, nije spektakularno ali nije loše, tumzup za dalje.

    Mi pri kraju ljeta idemo van kroz betu, nadam se, sve stoji super zasad (jedino bugovi zafrkavaju puno :). Nadam se da neću trebati extra cash, zasad mi se čini da neću. ali vidjet ćemo (rado bih to izveo bez da sam ikome dužan udio i objašnjavanja 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *