Legalni vanzemaljci

Hervé Lebret je francuski znanstvenik koji je prije dvije godine objavio knjigu pod naslovom Start-Up: what we may still learn from Silicon Valley, i koja mi se otprilike toliko nalazi na listi naslova koje moram pročitati kad ulovim vremena (kako trenutno stvari stoje, to znači na Mirogoju…). Na Lebretovom blogu možete pronaći vrlo zanimljivu prezentaciju koja u šezdesetak slajdova sažima osnovne poante iz knjige.

Upravo sam preletio prezentaciju i upalo mi je u oči nekoliko zanimljivih detalja. Primjerice, već sam ranije čuo o značaju kojeg je Fairchild Semiconductor imao u stvaranju onoga što danas nazivamo Silicijskom dolinom, no nisam znao da je Victor Grinich, jedan od tzv. osam izdajnika, bio druga generacija američkih Hrvata.

Osim o povijesti kulture startupa, Lebret uspoređuje situaciju u SAD-u i u Europi, i ako mu je vjerovati čini se kako se stvari na našoj staroj dami od kontinenta polako popravljaju. Iako sporo: citat Paula Grahama sa slajda br. 58 najbolje ilustrira problem koji postoji u glavama europskih struktura (a s kojim sam se susreo i kod nas):

I read occasionally about attempts to set up “technology parks” in other places, as if the active ingredient of Silicon Valley were the office space. An article about Sophia Antipolis bragged that companies there included Cisco, Compaq, IBM, NCR and Nortel. Don’t the French realize these aren’t startups?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *