Mogućnosti investicija u startupe u Hrvatskoj

Dražen Drnas iz hrvatskog startupa GoHome objavio je na svom blogu — posvećenom njegovim iskustvima s venture investitorima — članak pod naslovom Kolike su mi šanse za dobiti VC investiciju? u kojem opisuje kakav tip tvrtki zanima VC ulagače. Njegove informacije nadopunio sam kratkim komentarom, na koji je on odgovorio:

Berislave, hvala na sudjelovanju. Po meni je za seed fazu najprikladniji bootstrapping. Angeli su idealni da uskoče, ali nažalost pravi angel investing je još u povojima u HR, čak rekao bih više nego VC scena.
Državni fondovi hm hm,BICRO je stvarno ok i ljudi tamo, ali je proces birokratski iscrpljujući ako nemaš tim i odvlače od pravog fokusa. VC pregovori su također iscrpljući, ali energija se troši na odgovore na realne probleme iz realnog svijeta.

Na to sam ja krenuo pisati vlastiti odgovor u obliku komentara, ali se toliko produžilo da sam odlučio komentar pretvoriti u zaseban članak na ovom siteu, koji (isključivo mojom krivnjom) već duže vrijeme čami bez novog sadržaja.


Nažalost, nije svaki startup prikladan za bootstrapping. On je moguć samo ako se od samog početka može krenuti s jasno definiranim proizvodom i poslovnim modelom; međutim, brojni projekti ovise o tome da se najprije razvije određena tehnologija ili proizvod (npr. Google, Amazon, eBay), ili da se definira poslovni plan (npr. Google, Facebook, Twitter, Zemanta), a za to vrijeme se mora trošiti određeni novac. Njega je u nekim slučajevima moguće prikupiti drugim aktivnostima (npr. consulting), ali da bi startup zaista uspio tim se mora u potpunosti mora posvetiti core businessu, i onda su vanjske investicije jedino rješenje.

Dražen je u pravu da je angel investing kod nas još u povojima, ali jedini način da iz njih izađe je da ga se što više promovira i pokušava. Određenih pomaka ima, iako oni još nisu na razini svjetskih (npr. ulaže se u projekte koje iskusni angel investitori ne bi ni pogledali, a ima i primjera da pojedinci ulažu primjerice 500.000 eura u izradu Web prototipa…); zato što više projekata treba prijaviti u CRANE, da što prije dobiju koristan feedback.

BICRO je spor i bi(c)rokratičan, ali da se ne zavaravamo: tako je u cijelom svijetu, nije to nikakav hrvatski specijalitet. Nedavno sam imao prilike proučiti proceduru regionalnog fonda za West Midlands u Velikoj Britaniji, i procedura nije ništa blaža nego u slučaju BICRO-vog RAZUM-a — npr. novce koje oni daju možete iskoristiti samo za outsourcing, ali ne i za plaćanje vlastitih djelatnika.

A što se tiče VC fondova, situacija u Hrvatskoj nikako nije dobra. Ako ih uspoređujemo s angel investitorima, bar znamo što trebamo napraviti da naš projekt vide (bar neki) domaći anđeli; u slučaju VC-a to je nemoguće, jer hrvatski VC fondovi doslovno ne postoje. Ima nekih koji imaju aktivni interes u našoj zemlji (npr. RSG Capital iz Slovenije; pa i GoHome-ova Poteza je bila slovenski fond) dok su drugi iskazali određeno zanimanje za regiju ali nisu aktivno prisutni, i to je sve. Jedini koji su se mogli nazvati domaćim VC-ima, a to su Nexus i Quaestus, odustali su od venture ulaganja i orijentirali se na PE i nekretnine, dok je BICROv projekt VENCRO dosad dvaput neslavno propao i sad je u ponovnom pokušaju formiranja, po principu treća-sreća.

Udruga Initium radi na nekim projektima koji bi trebali dovesti Muhameda brdu, ali i brdo Muhamedu, no više o detaljima pisat ćemo kad se te stvari malo konkretiziraju.

3 thoughts on “Mogućnosti investicija u startupe u Hrvatskoj”

  1. Berislave evo selimo se sa raspravom na ini.hr 🙂
    Rekao bih da se slažemo u svemu. S tim da ja ne bi potcjenjivao bootstrapping, mi smo na taj način razvili GoHome (6 mjeseci razvoja, crawler,indexer, NLP modul, web aplikacija).
    A opet, prava stvar se može napraviti tek sa financijskom polugom i koncentracijom na core business. Ja sam uvijek za financiranje!

  2. Pingback: hrvatskoj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *