Ideje za startupe: Virtualni virtualni svijet

OK, ovo je malo veći zalogaj jer se radi o hardverskom konceptu, plus dosta jakom softveru kojeg uz to treba napisati.

Dakle, hardverski se dio sastoji od LCD vizira ili naočala (vizir mi se čini boljim jer prekriva cijelo lice i omogućuje bolji prikaz), s time da je bitno da ekran bude proziran. Pored njega, u viziru bi se nalazio i GPS prijemnik, tako da uređaj uvijek zna gdje se nalazi, te vjerojatno nekakvo računalo.

Ideja je da se na vizir projiciraju virtualni objekti koji ne postoje u stvarnom svijetu, ali su “pozicionirani” na njemu; tako bi korisnik mogao “vidjeti” kuću koja u stvarnosti ne postoji, čak i ući u nju fizički se krećući kroz nju. Prikaz bi se prilagođavao ovisno o korisnikovom položaju, smjeru u kojem gleda itd, brzini kojom se kreće itd.

Mogućnost primjene ove tehnologije vidim, naravno, u igrama (svojevrsni high-tech LARP), ali i u drugim područjima kao što su recimo vojska (virtualni trening, gdje umjesto da na poligonu na feder iskaču kartonski protivnici iste imate animirane i daleko realnije) ili medicina (ako ste nedavno gledali CSI New York sigurno ste uočili “virtualnu autopsiju”; ovo bi omogućilo nešto slično, osim što bi prikaz tijela umjesto da lebdi u zraku bio na vizirima).

Svi objekti u stvarnom svijetu i dalje bi bili prisutni, tako da ne bi bilo moguće virtualni svijet “nalijepiti” bilo gdje, već bi se moralo uzeti u obzir stvarnu topologiju terena. Ali ako bi se osigurao dovoljno velik prostor bez prepreka, ili ako bi se u svijet uprogramirale osobine terena, stvar bi funkcionirala bilo gdje.

Reblog this post [with Zemanta]

10 thoughts on “Ideje za startupe: Virtualni virtualni svijet”

 1. imaš negdje na jutubu, neki studoši su to složili, ako se ne varam, ali ubi me ako se mogu sjetiti točno gdje sam to gledao, prošlo je već puno vremena

  naravno, najveća falinka u ovoj priči bi bio GPS, jer nije ti baš svejedno jel neprijatelj pet metara lijevo ili desno 🙂

 2. Dobro si rekao, ovo je preveliki zalogaj. Imas li neku jednostavniju ideju za nas obicne smrtnike, tj. ideju koju moze realizirati jedan programer ili 2-3 udruzenih ljudi. Za ovo treba veliki tim ljudi, veliki ulog para, treba biti bogat kao todoric i imati programerskog znanja kao berislav lopac!

 3. Ne treba ni realizirati ideju. Yahoo je objavio da se i oni ukljucuju u podrzavanje novih i kreativnih ideja. Naime, kod njih je specificno da vam placaju za svaku ideju bez obzira jeste li je poceli realizirati. Oni zele stvoriti bazu ideja koja ce se moci pretrazivati preko njihovog search enginea. Placaju za svaku ideju, ovisno o procjeni njihove komisije koliko je ideja originalna i kreativna. To je prilika da zarade cak i oni koji nemaju mogucnosti da pokrenu posao, ali su dovoljno kreativni i zele svoju kreativnost unovciti!

 4. Da li netko zna gdje se može nabaviti neki jeftini, GPS uređaj koji bi mogao slati podatke o svojoj lokaciji proizvoljnom serveru ?

 5. Miško, to će teško biti jednostavan GPS — za to moraš imati i neku formu komunikacije. Npr. mobitel s GPS-om, ili wifi ili nešto treće.

 6. Zdravko je dao odlicnu vijest. U biti bila bi odlicna vijest da je datum slanja poruke neki drugi.

 7. Meni bi trebalo sljedece, uredaj koji ima u sebi GPS i da mi GPS(podatke) šalje preko GPRS-a na server koji ja mogu definirati.

  Ja znam da je to zapravo “mobitel”, jer bi takav uredaj morao imati SIM utor i valjanu karticu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *