Koristite vlastiti proizvod

Od brojnih savjeta osnivačima tehnoloških — a prvenstveno softverskih — startupa, možda je najvažniji onaj kojeg obično navodimo u njegovoj engleskoj inačici: “eat your own dog food”. “Jesti vlastitu pseću hranu” bi se u doslovnom smislu odnosilo, naravno, samo na proizvođače hrane za pse, no u prenesenom smislu ovaj savjet upućuje poduzetnike kako i sami moraju koristiti vlastite proizvode i rješenja.

Razlog tome je što su korisnička iskustva najvrijedniji feedback kojeg poduzetnik može dobiti, a do njih je najbrže i najlakše doći ako ste sami svoj vlastiti korisnik. Pored toga, ova taktika predstavlja dobar PR potez, jer ako proizvođač nema dovoljno povjerenja u vlastiti proizvod, zašto bi ga imali i korisnici?

Za kraj, evo jedan svjež primjer Web poduzetnika koji na najbolji mogući način prikazuje kako se koristi vlastito rješenje.

2 thoughts on “Koristite vlastiti proizvod”

  1. Zanimljivo je da i pojedini veliki imaju ovu politiku – recimo Microsoft sve “jede” – sve što izađe veću u beti 1 ide na računala tvrtke. Evo recimo ja ovo pišem na IE8 beta1. Možda izgleda banalno, ali kada radite u korporaciji gdje je sve na intranetu – bolje vam je da vam browser radi ispravno. Inače stoji sve – procesi, plaćanja, informacije … a helpdesk ima prilično posla :).
    Naravoučenije – slažem se s Berislavom, ali dobro procijenite možete li to (i kada) stvarno napraviti 🙂

  2. Pingback: zanimljivo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *