Nekoliko savjeta za startupe

U trenucima dubokih kriza, kakva je ova o kojoj svakodnevno čitamo u novinama, lako je zapasti u letargiju i pomisliti kako nema smisla pokretati tamo nekakve startupe; plaće se zamrzavaju, otkazi se dijele… Ali možda je ovo upravo najbolje vrijeme za pokretanje tehnološkog, odnosno softverskog/Web startupa, kao što pokazuju komentari na tu temu na Joelovom forumu.

I Paul Graham i Joel Spolsky su ovih dana objavili zanimljive članke na temu startupa, pa vam ih ovim putem preporučujemo. Joel piše o tome kako je zajedničko svim uspješnim projektima da njihovi pokretači nisu odustali; na prvi pogled ovo je samo po sebi razumljivo, ali kad malo bolje promislimo očito je da ljudi često na to zaboravljaju. Idući put kad ćete biti na rubu očaja i željeti odustati od svog projekta, samo razmislite: uspješni ne odustaju.

Paul je krenuo nabrojati deset temeljnih savjeta startupima, pa je na kraju završio na trinaest. I ovdje ima onih više i onih manje očitih; ovdje ćemo ih samo sve nabrojati u prijevodu, a za detalje svakako pogledajte cijeli članak:

 1. Pronađite dobre suosnivače.
 2. Što prije lansirajte proizvod/uslugu.
 3. Dopustite ideji da se razvija.
 4. Shvaćajte svoje korisnike. (Ovaj savjet je Paul i istaknuo kao onaj kojeg bi odabrao kad bi se morao opredijeliti samo za jedan.)
 5. Bolje da vas mali broj korisnika jako voli nego da ih je puno ravnodušno prema vama.
 6. Ponudite iznenađujuće dobru korisničku podršku.
 7. Stvarate ono što mjerite. (Ovaj je malo nejasan sam po sebi, ali ima smisla i vrlo je važan.)
 8. Trošite malo. (Naglasak je na drugu riječ, da se ne bismo krivo razumjeli…)
 9. Dosegnite “ekstravuršt profitabilnost”. (Ispričavam se na ovakvom prijevodu, ali mislim da je u našoj kulturi “posebna” približan ekvivalent onome što su u Americi instant rezanci.)
 10. Izbjegavajte stvari koje vam odvlače pažnju. (Kao primjerice ono što donosi plaću…)
 11. Nemojte gubiti moral.
 12. Ne odustajte. (Ovo se direktno nadovezuje na Joelov članak, i nama se čini kao bolji kandidat za jedini savjet startupima.)
 13. Dogovori propadaju.

2 thoughts on “Nekoliko savjeta za startupe”

 1. u potpunosti se slazem – sada treba ful krenuti prema naprijed – mi smo upravo formirali odjel prodaje za prodaju oglasa i prve naznake su da sve krece prema internet oglasavanju….od dosta stranaka cujem da stopiraju oglasavanje u tiskanim medijima…

 2. Pingback: oglasavanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *