Božićni pokloni i novogodišnje želje

U prošlome članku spomenuli smo domaći startup Shout’Em, a svega par dana kasnije momci su objavili investiciju državnog fonda BICRO u iznosu od 350.000 eura. Vjerujemo da im je to najbolji božićni poklon koji su mogli željeti za ovu godinu, te im se pridružujemo u čestitkama.

Također smo ovih dana saznali za još jednu akviziciju na domaćem Webu, o kojoj nažalost ne možemo pričati dok ne bude i službeno objavljena (vjerojatno tijekom siječnja); recimo zasad da se radi o jednom malom ali dosta korištenom i utjecajnom servisu. Kao i prošlogodišnja akvizicija Tulumarke, to je još jedan dokaz da i domaći Web developeri i poduzetnici mogu uspješno realizirati svoje projekte i startupe.

Nadolazeća 2009. godina biti će teška i problematična, što neće zaobići niti Web i softversko poduzetništvo. No ne smije se zaboraviti da su to jedna od rijetkih područja na kojima ima prostora za radikalne inovacije, a možda i jedino na kojem je velike promjene moguć ostvariti bez velikih financijskih ulaganja. Stoga na izmaku ove godine želimo svima koji razmišljaju o ulasku u vode startupa da ne oklijevaju: skočite u vodu i zaplivajte. Ako ste vični programiranju, izrada prototipa i njegovo iskušavanje u široj javnosti koštat će vas tek vašeg vremena i nešto sitnog kapitala za hosting (AWS i srodni servisi čine dostupnom čak i vrlo zahtjevnu infrastrukturu kao što je content delivery network); ako ne znate programirati, PHP i JavaScript se mogu brzo naučiti, no čak i ako vam to nikako ne uspijeva postoje aplikacije (WordPress, sNews, Drupal…) i platforme (Force.com) pomoću kojih se može napraviti dosta uz vrlo malo znanja.

Nemojte se bojati neuspjeha, već eksperimentirajte i, što je najvažnije, prepustite javnosti i tržištu da donese vlastitu ocjenu. Mi vam u tome želimo puno sreće i uspjeha, te da vam se ostvare sve poduzetničke želje koje si sami želite u idućoj godini.

Reblog this post [with Zemanta]

6 thoughts on “Božićni pokloni i novogodišnje želje”

 1. Yep. Bit ce zanimljiva 2009 godina. Kako svima tako i meni. Sretan Bozic i nova godina svima u Initium udruzi !

 2. cek ako ja dobro razumijem, nisam ljubomoran i zelim momcima sve najbolje ali oni su ulozili 500K € u kopiju twittera? pa tko ce to koristit? bolje bilo da su napravili hotel za tu lovu.
  ah znam toliko “pametnijih projekata” koji nikad nisu prosli…

 3. @petko, ukratko:

  1. Nije 500k nego 350k EUR.
  2. Nisu još uložili te novce; BICRO im je to odobrio, a isplaćivat će im (mislim) kvartalno.
  3. Kopiju twittera su napravili uz minimalna sredstva; vidjet ćemo što će napraviti s ovim sredstvima.
  4. Što je loše u izradi bolje kopije nečega što postoji? Da je to tako loše danas ne bismo imali npr. Microsoft Excel ili traperice.
  5. Za hotel ne bi nikad dobili novac od Bicra. 😉
  6. Zanima me u vezi tih “pametnijih projekata” — gdje nisu prošli? Jesu li uopće igdje aplicirali za neka sredstva? Bitno je i tko stoji iza njih — projekt može biti ne znam kako pametan, ali ako ga autori ne znaju realizirati ništa od njega. Shout’em je napravljen iz drugog pokušaja (prvobitni koncept je bio prilično drugačiji), i to bez vanjskog ulaganja.

 4. 1. 350k€ je 75% (razum program?), znaci oni su izvukli jos od negdje 110k € sto je dosta blize 500 nego 350….
  2. …
  3. okej nije kopija twittera, nego platforma za twittera, big deal, kopirali su super ideju, to je cinjenica, ma koliko god negirali
  4. zato sto koliko sam ja upoznat s situacijom u svijetu samo prvi se pamte. twitter je vec toliko popularan da mu se nemoguce priblizit a kamoli uzeti dio trzista. samo izuzeci koji ne cine pravila uspiju s kopijama (napominjem zelim momcima srecu!).
  5. slobodan hrvatski primjer 🙂
  6. znam za jedan super projekt koji nije prosao nigdje gdje se prijavio (a prijavio se na bar 2-3 mjesta za financiranje i trazili su oko 50k$, znaci ne puno). nazalost ne smijem otkrivati detalje zbog zelje njegova vlasnika (nisam ja 🙂 ) svejedno mi nije jasno zasto su dobili 350K€ i to od drzavne agencije. gledao sam malo po bicrou, tamo su projekti dobivali 30k kuna (vecina), i tako max do 100k, cast izuzecima od parsto tisuca ali to su krediti vecinom. A brat bratu zvuce mi puno zanimljiviji od ove “kopije” ako je tako mogu nazvati. Opet mi tu nesto smrdi, jer ovo je bespovratna lova… sigurno je bila baza da ce slucaj dobiti 75% love za financiranje, pa je njima bija cilj skupit sto vise love da sto vise mogu dobit… Zasto je njihova firma Ltd a ne d.o.o? Di placaju porez, uzmu nama lovu i onda nece placati ovdje porez? Ne znam… Nadam se da sam po svim tockama u krivu…

 5. Uh, petko — u krivu si skoro u svim točkama. Idemo redom, ali vrlo ukratko jer nemam vremena.

  1. Nisam siguran da su tih 110 negdje nabavili (još). Ali čak i da jesu, to nije poanta; ključna stvar je da za ovo što su dosad napravili nisu imali vanjskih investicija. Ova sredstva će možda pametno iskoristiti, a možda će ih i sprčkati, to tek treba vidjeti.

  3. Ovdje si djelomično u pravu, odnosno ono gdje nisi je čista semantika: ideju se ne može kopirati, kopirati se može samo realizaciju. Ali razumijem što želiš reći, iako u tome ne vidim ništa problematično — gdje bismo došli kad bi uvijek sve stalo samo na prvoj realizaciji neke ideje?

  4. Jako si krivo upoznat — ima jako puno primjera gdje se nitko ne sjeća prvoga, već nekoga tko je došao kasnije. Excel nije bio prvi spreadsheet, Gmail nije bio prvi webmail, blog.hr nije bio prvi domaći blog servis, Eniac nije bio prvo računalo itd itd.

  6. Moram priznati da ne znam gdje se taj tvoj kolega prijavljivao, ali čini mi se da je upao u tipičnu zamku; nažalost, ovdje ne vrijedi pravilo da ti je lakše naći manje novca. Konkretno, ako je išao kod venture fondova nije imao nikakve šanse, jer njima se za manje od 500.000 EUR niti ne isplati razgovarati s tobom (doslovno, i to nije nikakva bahatost; doslovno su im troškovi preveliki).

  Što se tiče Bicra, ne znam na koje projekte si točno naišao, ali u programu RAZUM projekti su dobivali uglavnom znatno veće iznose — i po par milijuna kuna. Iz prve ruke poznajem kako funkcionira njihov proces, i mogu ti reći da od njih novac nije nimalo lako dobiti: prije svega moraš imati dobar projekt, s jasnim potencijalom i detaljnim poslovnim planom, te moraš proći bar dva recenzenta i ulagački odbor. I na kraju novac nije nepovratan kako si ti napisao — odnosno nepovratan je samo ako potpuno propadneš, a inače ga moraš vraćati.

  Nadalje, Shout’Em radi tvrtka Pet minuta koja je u potpunosti domaća — odi na https://sudreg.pravosudje.hr/Sudreg/pages/pretragaRegistra.faces i upiši to ime.

  Moja poanta: nikoga ne branim i ne zagovaram nekritički, ali me ljuti kad se bilo koga nekritički napada i odmah pretpostavljaju svi najcrnji scenariji, iako se tematika uopće ne poznaje. To je nekakav hrvatski nacionalni sport, da se svugdje traže i zamišljaju zavjere i prevare, a sve je jasno nakon malo dubljeg proučavanja, što se nikom ne da raditi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *