Kratka no razumno cjelovita lekcija iz upravljanja ljudima u softverskoj tvrtki

Eric Sink, suvlasnik tvrtke SourceGear i jedan od suvremenih gurua softverske industrije, na svom je blogu jučer objavio članak naslovljen Product Parenting, u kojem opisuje posao product managera. Članak je vrlo zanimljiv i preporučujem ga svakom tko se bavi razvojem softverskih proizvoda, no želio bih izdvojiti jedan kratak ali ključan dio članka:

A Brief but Reasonably Complete Lecture on Managing People in a Software Company

Stop treating them like children.

That’s it?

Yep, that’s it. Stop treating them like children.

If you follow this rule and all of its corollaries, you will be a competent manager, thus placing you in the top one percent of all managers in the software industry.

Software professionals are grownups. They do not deserve to be treated like children.

6 thoughts on “Kratka no razumno cjelovita lekcija iz upravljanja ljudima u softverskoj tvrtki”

 1. Eric Sink je jedan jako dobar autor.

  Onima koji nisu, preporučio bih da pročitaju njegovu knjigu Business of Software, jako je dobra.

 2. Eric Sink ima niz zanimljivih članaka na temu softverskih firmi, timova i softverskog razvoja. Iskreno, mislim da bi lokalna ekipa pre trebala da čita Sinka i Spolskog nego Graphama i slične 🙂

 3. I jedni i drugi imaju svoje mjesto. Sink i Spolsky (kao i Jeff Atwood, Dennis Forbes i Rands) pišu o nekim stvarima koje imaju značajno širu primjenu, kako u startupima tako i u većim softverskim tvrtkama, dok je Graham puno više usmjeren na jednu vrlo usku grupu startupa.

 4. Kad vojskovođa svoje ljudstvo smatra mladom djecom, ono će ga slediti i u najdublju dolinu. Kada svoje ljudstvo posmatra kao voljenu djecu, biće voljni da poginu s njim.
  Ako se prema njima dobro ophodi, ali ne mogu biti primjenljivi, ako su voljeni ali je nemoguće zapovjedati im, ili kad je nemoguće upravljati njima kada su u rasulu — onda se mogu porediti sa uobraženom i razmaženom djecom,i ne mogu da se primjenjuju.
  – Sun Cu

 5. Marko, jako lijepi citat, ali nije baš primjenjiv u ovom slučaju. U vojsci, kao i u tradicionalnim poslovnim situacijama, vođa zna više od njegovih “trupa”, i sve se svodi da ih usmjeri u pravom smjeru. Kod razvoja softvera — a vjerojatno i u većini drugih situacija koje uključuju visoko znanje i specijalizaciju — “trupe” imaju daleko više znanja od managera. Njemu preostaje da napravi strateško usmjeravanje, dok taktiku mora svatko odraditi za sebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *